ons

Geschiedenis van onze Kerk

Op de hoek van Tournooiveld en Harmonielaan staat Het Kruispunt, kerkgebouw van de Protestantse Kerk in Prinsenbeek. Dat gebouw is zo oud nog niet, het werd daar in 1986 neergezet, nadat een houten keet na twaalf jaar trouwe dienst was afgebroken.

De ruimte

Voor de architect Hendrik Groeneweg is het licht, iets dat je zomaar voor niets krijgt, een belangrijke factor in zijn werk. Bouwen is spelen met licht. En dat kun je aan Het Kruispunt heel goed zien. Het zonlicht valt er van bovenaf binnen door kokers en koepels van plexiglas, zodat het speels door de hoge ruimte van de zaal strijkt. Als je daar zit kun je ineens getroffen worden door een bundel van licht en zo had Groeneweg dat ook bedoeld.

De inrichting is overigens eenvoudig en doelmatig. De kerk werd met beperkte middelen gebouwd; er zijn dan ook geen luxe dingen en er is niets om mee te pronken zoals in veel oude kerken. Wel werden bij de bouw zeer degelijke materialen gebruikt; het ziet er heel solide uit. Dat maakt onze kerk samen met het licht dat er doorheen speelt, tot een ruimte waar het oog rust kan vinden en niet alleen het oog, maar ook de hele mens. Want daarom gaat het hier natuurlijk in de eerste plaats.

Het begin

In 1971 begon het met een kleine enthousiaste groep. Het is dan de periode dat mensen uit het hele land zich vestigen in het groeiende Prinsenbeek. Veel jonge gezinnen. En de voorzieningen groeien mee: een uitbreiding van het gemeentehuis, een kruisgebouw, een sporthal, een groei in het verenigingsleven en in alles wat er in een dorp als dit te doen valt. En zo ontstond er naast de bestaande katholieke kerk, die hier al zo'n respectabele leeftijd had, ook een jonge protestantse gemeente. Uniek was het, althans voor Nederlandse begrippen, dat men toen dadelijk besloot voorbij te gaan aan alle verdeeldheid die gaandeweg was ingeslopen in de vaderlandse kerkgeschiedenis. Hervormd, gereformeerd of welke andere bloedgroepen er maar te vinden waren onder de protestanten; hier moeten we samenkomen onder één dak en met een schone lei beginnen. En dat is wonderwel gelukt.

Dát het begon laat zich achteraf gemakkelijk vaststellen, maar waaróm het begon is moeilijker te achterhalen.